2007. május 4., péntek

Tokaj

A hétvége legfőbb kérdése az volt, hogy mit eszünk legközelebb. Alig végeztünk a reggeli bográcsrántottával, már csomagoltuk az ebédre való fóliakukacot, amit még meg sem emésztettünk(-tem), már jött is a túrógombóc.
Mindehhez rengeteg édesnél édesebb tokaji fehérbor fogyott. Tállyán a Homoky pincében az átfogó és alapos bortúra végén olyan csodát ihattunk, amit én eddig még soha. Tokaji esszenciát (nem keverendő az aszúesszenciával), ami az álldogáló aszúszemekből önsúlyától, préselés nélkül kicsepegő mézédes nektár. Alkohol nélkül, pusztán a cukortartalma konzerválja. Ilyenből értelem szerűen elég kevés van a nagyvilágban, köszönet érte a mesternek, hogy megmutatta nekünk.
A puttonyok, esszenciák, extraktok világában való kiigazodáshoz itt egy kis segítség.
Tokaj-Hegyalja

Bár ezek után is jobban szeretem az igazi barrique vörösborokat, de sok jót tanultam és tapasztaltam ennek a vidéknek a büszkeségeiről. Nagyon jó volt!

Nincsenek megjegyzések: